Planerat åldrande…

Nej, denna artikel handlar inte om pensionsplanering, snarare tvärt om. Planerat åldrande är när företagen medvetet gör så att produkterna antingen gör sönder i förtid, eller ännu ondskefullare, att prylarna talar om för oss att det är dags att byta en reservdel långt innan det behövs.

Det första rättsfallet angående planerat åldrande prövas nu i franska domstolar. Frankrike införde 2015 en lag mot att medvetet konstruera produkter för en kortare livslängd. Epson som bl.a. tillverkar skrivare, får det tvivelaktiga nöjet att vara först ut att bli åtalad (och som det verkar, också bli dömd) för detta. Epson har en inbyggd funktion som räknar kopior och uppmanar användaren att byta bläckpatron efter ett visst antal. Men, då finns det 20-40 % av bläcket kvar i patronen.

Fast – är det verkligen någon som byter bläckpatron bara för att skrivaren talar om att man ska göra det? Inte jag iallafall. Där finns ju en extremt tydlig indikator på när man ska byta – när texten på utskriften inte längre är läslig.

Värre är det med mönsterdjup på däck. 50 % av Europas bilister byter däck när det 3 mm kvar av mönsterdjupet, när lagen säger att man får lov att köra med 1,6 mm mönsterdjup. Vet vi att det blir problem efter 3 mm? Nej, däckens våtgrepp testas bara på nya däck.

Det är väldigt svårt att värja sig när däckfirman säger ”nu har du väldigt lite mönsterdjup kvar, det är nog dags att byta däck för du vill köra säkert… Jag kände mig väldigt oansvarig när jag bestämde mig för att jag nog klarar mig över sommaren med det som var kvar. Och så körde jag lite försiktigare när det regnar. Men nu i höst så var det vinterdäckens tur, och då var jag inte lika kaxig. Så det blev nya däck trots att jag förmodligen kunde kört några månader till…

Källa: Aktuell hållbarhet; https://www.aktuellhallbarhet.se/nu-provas-planerat-aldrande-rattsligt/

©Pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *