Matkedjornas egna miljömärkningar…

Alltså, matkedjornas egna miljömärkningar är ungefär lika märkliga som att alla elektroniska prylar ska ha sina egna system för ladd-kablar. Helt meningslöst och besvärligt för konsumenterna.

Känner ni igen dessa fyra? ICAs och COOPs är lätta. Sedan kommer Ä – som i äkta vara som är City gross märkning. Sist Svenskt sigill som märker svensk mat och svenska blommor.

Jag har försökt förstå om det är några skillnader mellan dessa märkningar, men kan inte hitta några. Men när jag fortsätter undersöka hittar jag att det finns olika nivåer på miljömärkningar:

  • Typ 1: Standarder kopplade till ISO 14024 – Krav, Svanen, Bra miljöval. Det finns en tredje part (dvs en oberoende organisation) som kontrollerar att företag som märker med Krav, Svanen etc lever upp till vad de lovar.
  • Typ 2: Egna påståenden/reklam = miljömärkningarna på första raden ovan. Följer standarden ISO 14021. Det finns efter vad jag har förstått inte någon oberoende organisation som kontrollerar att företagen följer reglerna i standarden.
  • Typ 3: Miljödeklaration enligt ISO 14025 gäller vanligen mellan olika företag som handlar med varandra.
  • Typ 4: Egen 3:e partscertifierad standard. Svenskt sigill följer en sådan egen standard – IP standarden – där en oberoende organisation t.ex. Intertek kontrollerar.

Det bekräftar det jag trodde, företagens egna miljömärken är först och främst marknadsföringssymboler. Det betyder inte att de behöver vara dåliga, men vi som konsumenter kan inte vara säkra på vad företaget egentligen har lovat. KRAV, Svanen och Bra Miljöval betyder mycket mer.

It’s a jungle out there:)

©Håkan Rodhe

En kommentar till “Matkedjornas egna miljömärkningar…”

  1. Hej! Kul att du uppmärksammar miljömärkningar på din blogg. Jag tänkte bara berätta lite mer om Svenskt Sigill som är en tredjepartscertfiering för svensk mat och blommor. Den bild du har här ovan är på vårt märke för klimatcertifiering. Certifieringarna tas fram i samarbete mellan miljöorganisationer (tex WWF), djurskyddsorganisationer, dagligvaruhandeln, forskare och inte minst bönderna själva! Kontroller sker av oberoende revisorer, vartannat år på gården och vartannat år via en egenkontroll som måste skickas in till revisionsföretaget. Svenskt Sigill är ett fristående märke på samma sätt som KRAV även om vi ägs av Sveriges bönder via LRF. Vår värdegrund baserar sig på att vi vill uppnå ett hållbart samhälle och vi baserar åtgärderna på gårdsnivå på senaste forskning i kombination med beprövad praktisk kunskap. När det gäller klimatcertifieringen så pågår nu en uppdatering baserad på forskning från RISE som har pågått i ett år för att hitta just de åtgärder som gör störst skillnad för klimatet. Du kan läsa mer på vår webb svensktsigill.se. Vänliga hälsningar Josefin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *