Närkontakt med vildsvin…

Det var väl bara en tidsfråga innan det skulle inträffa… Jag ser så mycket vilt längs vägarna när jag kör hem på de små, skånska landsvägarna. Dovhjortar, vildsvin, rådjur och till och med kronhjort ibland. Och ikväll small det. Ett stort vildsvin sprang rakt in i förardörren. Men jag får skylla mig själv, jag hade kunnat köra en större väg med viltstaket, men jag tycker att det är så trevligt att köra småvägarna, jag kör långsamt och tittar på djuren, jag vet var de brukar hålla till. Men den här grisen höll sig inte till rutinerna, den dök upp som skjuten ur en kanon på helt fel plats.

Vildsvin är en urgammal art i Sverige men utrotades under 1700 talet. Sedan har vildsvin hållits i hägn och och utbrytningsexperter som de är lyckades förstås ett antal rymma. Stammen har vuxit exponentiell, från ca 100 vildsvin 1980 till ca 200 000 djur år 2017. 2018 inträffade nästan 7000 vildsvinsolyckor, varav 1300 i Skåne. Det är den näst vanligaste viltolyckan, efter krockar med rådjur.

Varför har vi då så många vildsvin, finns det inte någon som jagar dem? Jodå, jaktåret 2016/2017 sköts totalt 100 000 vildsvin, dvs hälften av den beräknade stammen vid det tillfället. Så varför ser jag då så ofta vildsvin nuförtiden, ibland som idag på alltför nära håll?

Tidningen Jakt och jägare har en teori om detta. Jaktmarkerna har blivit allt dyrare och arrendena går till rika affärsmän från Köpenhamn och Malmö som jagar för sällan, kanske bara 4 gånger om året. Det läggs ut foder för att det ska finnas vilt att jaga när de kommer dit. Och så ökar vildsvinsstammen.

En annan orsak till att det lokalt är mycket vildsvin (och annat vilt) har jag själv upplevt. Det anläggs ett naturreservat granne med min gård, vilket är väldigt trevligt, men i samband med det dras jakten in. Resultatet blir en explosion av vildsvin, rådjur och dovhjortar. Djuren har inte riktigt förstått att de bara ska hålla sig i naturreservatet utan ger sig ut på små utflykter till intilliggande fält och vägar. Efter ca 2 år kommer de ansvariga för naturreservatet tillbaka till jägarna och ber dem ta upp jakten igen, det blev alldeles för många djur till och med för länsstyrelsen.

Och ja, jag klarade mig helt oskadd. Värre var det för vildsvinet, jag fick stränga order av polisen att inte gå för nära så jag är inte säker, men det dog förmodligen direkt.

©Håkan Rodhe, gris i repris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *