Jorden är platt?!

Såg en väldigt intressant dokumentär om Flat earth society. Ja, det finns verkligen en sådan, på riktigt. Medlemmarna tror på att jorden är en platt skiva omgiven av en hög isvägg som håller allt på plats. Solen roterar runt jorden! och på så sätt skapas dag/natt och årstider. Världsomseglingar förklarar man med att man seglar runt i en cirkel på havsytan (men det är tydligen aldrig någon som har kommit så långt ut att de sett iskanten:))

Deras huvudargument till varför de tror på detta är att ”man ser ju att jorden är platt” Man accepterar inte vetenskapliga förklaringar utan tror bara på det som man själv har sett med egna ögon. Jag citerar ”will question the validity of any answer which uses advanced, intimidating-sounding physics terms”.

Börjar det här kännas igen? ”Vi fick massor med snö i vintras, det är bara 18 grader varmt under min semester i år, det snöade faktist i Australien för en tid sedan – det kan inte finnas någon global uppvärmning”.

Jag förstår mycket väl att många har problem med att tro på auktoriteter, jag har själv aldrig gjort något eller trott på något bara för att en enskild person bara säger att det är så (stackars mina föräldrar…). Däremot tror jag verkligen på den samlade vetenskapen. Vad kanske inte alla vet är att det finns ett system för att forskningsresultat som presenteras måste gå igenom en granskning av andra forskare som är väl insatta i ämnet. Dina data och slutsatser får bara publiceras om granskarna håller med om att dina resonemang håller och en oberoende part som utför samma experiment kommer till samma resultat.

Tänk om vi skulle ha samma granskning på internet och sociala medier. Hur mycket av det du läser och tror på idag skulle finnas kvar då?

©Håkan Rodhe – kunde använts för att ”bevisa” att jorden är platt:)

En kommentar till “Jorden är platt?!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *