Varifrån kommer elen…?

Håkan satte i sin kommentar till ”Bilupproret 2.0” fingret på en av de riktigt ömma punkterna i klimatfrågan. Visst är det bra med elbilar, men hur producerar vi elen? I Sveriges står vatten och kärnkraft för vardera 40 % av elproduktionen, vind för 10% och värmekraft för 10 %. Nästan 60 % av detta är förnybar el, bäst i EU.

Sveriges elproduktion 2016 (något förenklat)

Men som Håkan påpekade, så ser det inte ut i övriga världen.

(Parentes: Ett stort problem med mätning, uppföljningen och rapportering av miljömål är att den är så långsam. Den web-publicerade svenska statistiken på t.ex. sverigesmiljomal.se sträcker sig ofta bara till 2016. Men jag har hittat en jättehäftig sida 🙂 Där ser man real-time data på gram CO2-utsläpp per producerad KWh samt om produktionen är fossilbaserad eller inte. Testa!!!

https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=PL. )

I Europa ser det ut ungefär så här (kan inte hitta publicerade data som adderar upp till 100%…)

Europas elproduktion 2015 med reservation för kategori ”okänt”

Glad nyhet från Tyskland! I början av 2019 gick de förnybara energikällorna sol-, vind, vattenkraft och biomassa förbi kol som största el-producent, drygt 40 % mot 38% för kolet.

Så här ser det ut i resten av världen.

Global elproduktion 2018 (IEA)

Och nu till nästa fråga, vad innebär detta för oss när vi laddar vår elbil? Det får bli en cliff-hanger till imorgon 🙂

Lite kuriosa: I Norge kommer 96 % av elen från vattenkraft. Danmark har störst andel el från vindkraft i världen, 42 %. I Frankrike kommer över 70 % av elen från kärnkraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *