Varför tycker så många medelålders illa om Greta T?

Världens ledare hyllar Greta Thunberg. Obama skrev en fantastisk Tweet om henne. Miljontals ungdomar demonstrerade igår för ”Fridays for Future”. Varför hör jag då så många medelålders svenskar säga ”Jag inte kan med den där Greta Thunberg” ?

Det finns förstås en förklaring till detta. Greta Thunberg är väldigt tydlig med vad hon anser är rätt och fel. Och att det är generationen över henne som är ansvariga för dagens klimatkris.

Jag citerar Margit Richert, SvD:

I en sund människas självbild ingår inte att betrakta sig själv som ondskefull. Det går att ägna sig åt rätt avancerad kognitiv dissonans just för att slippa känna sig elak. Att skjuta budbäraren i stället för att rannsaka sina egna handlingar kan kännas både lättare, och bättre i stunden. Men klimatkrisen är här för att stanna, och förr eller senare lär våra efterkommande fråga oss vad vi egentligen höll på med när världen bokstavligt talat brann. Där är Greta Thunberg och andra skolstrejkande ungdomar ett förebud om framtiden.

Hoppas Greta har många kloka människor runt omkring sig som en buffert mot alla elaka påhopp från människor som inte orkar möta sin egen skuld i klimatkrisen.

©Greta Thunberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *