Sverige är fantastiskt – tycker Bill Gates…

Bill Gates hyllar Sverige i en lång artikel i Svenska Dagbladet idag.

”Svenska medborgare ska vara stolta över svenskt bistånd”. Sverige ger 1 % av BNP, många länder ligger på 0,7%.

Gates hyllar också Greta Thunberg ”Hon är fantastisk som fått den unga generationen att engagera sig, både för mindre utsläpp och hur man kan hjälpa länder som drabbas värst av klimatförändringarna”.

Bill Gates har under det senaste året arbetat i en global klimatkommission där man kommit fram till att det krävs massiva investeringar i klimatsmarta innovationer, 1,8 biljoner dollar inom jordbruk, elektricitet, tillverkning, transporter och byggande. (Jag blir dock alltid lite misstänksam när det står X biljoner dollar. En amerikansk biljon = en svensk miljard. En svensk biljon = tusen miljarder. Ganska ofta direktöversätter artikelförfattare biljon på amerikanska till biljon på svenska. Och då blir det ju tusen gånger fel:))

Bill Gates själv håller på att slutföra en bok som heter ”How to avoid a climate disaster” som ska komma ut nästa år. Det känns ju skönt att det är någon som vet hur vi ska göra det:)

Bill Gates tror inte att det är realistiskt att mänskligheten klarar att sluta flyga, köra, konsumera och bygga. Kan det ha något att göra med att Gates själv är en av de personer i världen som flyger mest och bidrog till 1600 ton CO2-utsläpp under 2017?

Källa: Svenska Dagbladet 2019-10-26

©Håkan Rodhe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *