Någon släpper ut freon…

Kommer du ihåg när freoner stod högst på listan över miljöfarliga kemikalier? Ozon-hål och hudcancer. Alla nationer enades om att sluta tillverka freoner från 2010 och de flesta slutade använda freoner lång innan dess. Det är svårt att ens komma ihåg de gamla sprayflaskorna, t.om. deodoranterna drevs ju med freon på den tiden. Och ozon-hålen över polerna har minskat för varje år och beräknas att vara lagade till 2060. Trodde man… För 5 år sedan började freonhalten öka igen och vi är nu tillbaka på samma nivåer som för 20 år sedan.

Man trodde först att utsläppen kom från gamla kylskåp i Kina, men insåg att det är alldeles för stora mängder det rör sig om. Vem är det som har börjat tillverka och släppa ut freon igen, frågade sig den samlade vetenskapen? Detektivarbete har pågått och nu har man kommit fram till att åtminstone hälften av utsläppen kommer från östra Kina. Man misstänker att freonet används inom bygg-industrin för att spruta in isoleringsmaterial i bostadshus och andra byggnader.

Förutom att freoner bryter ner ozon lagret är det också en mycket kraftig växthusgas. Ett ton freon motsvarar runt 5 000 ton koldioxid i atmosfären. Utsläppen man hittat från från östra Kina motsvarar ca 35 miljoner ton CO2, vilket motsvarar ca 0,1 % av världens total CO2 utsläpp 2017.

Var resten av freonet kommer ifrån vet man inte, forskarna gissar på Indien, Afrika eller Sydamerika eftersom det saknas övervakningssystem i dessa områden.

Källor: https://www.nature.com/articles/s41586-019-1193-4

©Håkan Rodhe – minkfamilj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *