Klimatpåverkan, jämförelser…

Efter FNs rapport om klimatpåverkan från tillverkning av kläder började jag fundera, hur stor är den faktiska klimatpåverkan från ett par jeans, jämfört med annat?

Tillverkning av ett par jeans = 13 kg CO2 (naturskyddsföreningen)

Vad kan jag annars göra för 13 kg CO2?

Köra bil 7 mil (utsläppsrätt.se)
Flyga 7 mil (utsläppsrätt.se)
Två rejäla biffar à drygt 200 g (livsmedelsverket.se)

Du läste rätt, du släpper ut lika mycket CO2 per mil om du flyger som om du åker ensam i en bil. Det hade åtminstone jag inte en aning om. Jag fick kontrollräkna mina siffror flera gånger och googla hur andra har räknat innan jag trodde på det.

Så helgens bilresa med sista flyttlasset till dottern i Göteborg, 60 mil t.o.r. kostade drygt 8 par jeans. Gulp…

En resa tur och retur till Bangkok kostar minst 3 ton CO2 per person (utsläppsrätt.se). Ur miljösynpunkt kan du då lika gärna köpa 230 par jeans eller äta 500 biffar 🙂

Vår CO2 budget för en hållbar utveckling är 1,5 ton per person och år. Du kan ju själv jämföra hur många jeans, biffar och Thailandresor som får plats i den budgeten.

I Sverige, där vi flyger mer än 5 gånger mer än genomsnittet och kör bil exakt lika mycket (1 ton CO2 per år och person för flyg respektive biltrafik) menar jag att den enskilt största klimatpåverkande åtgärd vi som privatpersoner kan göra är att dra ner på flyg och bilåkandet.

(Och ja, jag har meddelat dottern att det nog var sista gången på väldigt länge jag kommer till Göteborg med bil 😉 )

En kommentar till “Klimatpåverkan, jämförelser…”

 1. Då var det dags för mig att rapportera om maj månads utmaning som för mig sträckte sig från 11 maj till 10 juni.
  Min utmaning var att pendla till jobbet med bil högst två dagar i veckan på sträckan Lund – Malmö som tar ca 1 timma och 10 minuter längre tid med buss än med bil tur och retur.
  Hur gick det då? – Jo, både bra och dåligt!
  Dåligt – därför för att jag inte lyckats uppnå mitt mål. (Försov mig en dag och hann inte ta bussen vilket gjorde att målet inte uppnåddes den veckan)
  Bra – därför att jag kompenserade för detta veckan därpå, så att jag i alla fall tog blien i snitt två dagar per vecka.
  Efter dagens inlägg kan jag räkna ut att det blev ca120 kg mindre CO2-utsläpp 🙂 Inte dåligt, men inser också hur mycket min bilpendling faktiskt påverkar miljön, särskilt om man har en CO2 budget på endast 1,5 ton… Ja, jag ska helt klart fortsätta på den inslagna vägen! – Dessutom trevligt att få en lässtund på väg till jobbet:-)
  Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *