Flygskam…

Det är ju typiskt mig, att börja att miljöblogga veckan innan jag ska åka iväg på ett helt fantastiskt kalas i dagarna 4, på ett slott i Skottland. Men det är kanske det som är grejen med den här bloggen, att visa på att inte ens den som är väldigt intresserad och medveten om miljöfrågor klarar av att avstå från magiska upplevelser. Så nu rapporterar jag, med lagom mycket flygskam, att jag befinner mig på undersköna Blair Castle och bara njuter!

Det har varit mycket diskussioner i media de senaste dagarna om att den internationella båttrafiken släpper ut mycket mer CO2 än flyget och att flygskammen kanske inte är så skamlig. Enligt naturvårdsverket är förhållandet CO2 från bränslen som tankas i Sverige och som används för utrikes transport 75/25, dvs av de 10 miljoner ton CO2 som används står båtfrakten för 75% och flyget för 25%. Och detta används av dem som vill fortsätta att flyga som vanligt för att argumentera för att det är egentligen båttrafiken vi ska skämmas för. Men det är ju så att all konsumtion bidrar till CO2 utsläppen. Och utan att ha räknat på det så måste man nog köpa många tröjor eller teknikprylar från Kina som transporterats med båt innan man når upp till samma CO2 utsläpp som för en flygresa till Skottland. Jag tror fortfarande att den aktivitet som vi själva som privatpersoner kan påverka är våra flygresor. Sedan innebär all konsumtion, speciellt av importerade produkter, CO2 utsläpp. För att inte tala om all den vansinniga transport av råvaror till låglöneländer för bearbetning och sedan transport tillbaka av färdiga varor.

Det enda vi kan påverka är vår egen konsumtion, antingen det är resor eller produkter. Och att ”prata om miljön” så att vi är medvetna om de val vi gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *