Ekologisk vintillverkning…

Jag har hört mycket negativt om ekologisk vinodling, framförallt att det inte är helt kemikaliefritt. Men när jag går omkring genom vinodlingarna är det uppenbart vilka områden som är ekologiskt odlade. Där frodas ogräset mellan raderna inklusive blommor som gör att fjärilar och andra insekter trivs.

Ekologisk odling i Piemonte

Där det inte är ekologisk odling är det sterilt och öde mellan vinraderna, inga blommor och inga insekter. Så enligt min ovetenskapliga undersökning är det stor skillnad för den biologiska mångfalden.

Den största skillnaden för oss konsumenter är att i ekologisk odling är all kemisk bekämpning förbjuden, utom bekämpning av mjöldagg med kopparsulfat. Kopparsulfaten går inte in i druvorna som de bekämpningsmedel som används vid konventionell odling gör utan tvättas av innan druvorna blir vin.

Vid ekologisk odling använder man istället feromoner som förvirrar insektshannarna så att de inte parar sig med honorna.

Vid ekologisk odling får man inte heller använda konstgödsel och inga ogräsbekämpningsmedel.

Till och med år 2012 var ovanstående allt som krävdes för att få kalla sitt vin ekologiskt. 2012 kom det en ny EU lag som reglerar hur mycket tillsatser och kemikalier som det är tillåtet att använda i själva vintillverkningen. 63 tillsatsämnen är tillåten i vanlig vintillverkning och 43 i ekologisk. Har tittat igenom listan, se länk.

För ekologiska viner verkar det inte röra sig om några direkt skadliga ämnen. Sulfiter verkar fortfarande vara tillåtet som konserveringsmedel.

För icke-ekologiska viner finns det några ämnen på listan som inte låter så roliga, t.ex. kalium ferrocyanid. Men den används enligt uppgift sällan.

Jag tänker försöka köpa ekologiska viner i fortsättningen, både för naturens och min egen hälsa.

Barolo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *