Årets julklapp

till mig själv blir KLIMATKOMPENSATION. Du som har gott minne kanske blir förvånad, jag dissade begreppet klimatkompensation rätt ordentligt i en serie av tidiga inlägg på den här bloggen. All användning av fossila bränslen lägger till mer CO2 i cirkulationen, det spelar inte någon roll hur mycket pengar vi betalar så länge vi inte tar bort koldioxiden igen.

Risken med klimatkompensation, som jag ser det, är att vi tror att vi på något sätt kan köpa oss fria att konsumera hur mycket vi vill. Men när jag väl har satt mig in i klimatfrågan, reducerat min konsumtion så mycket jag klarar av (jag är bra på att inte köpa prylar, jordvärme är under installation, lever energisnålt till vardags, åker kollektivt, men utlandsresor är min akilleshäl…) så vill jag lämna mitt bidrag till klimatomställningen, oavsett om det kallas klimatkompensation eller inte.

Men i vilken form?

När jag börja titta runt bland klimatkompensations sidorna blir jag som vanligt skeptisk. Det finns organisationer som t.ex. GoClimateNeutral, som gör reklam via Facebook. De menar att klimatkompensation kostar 40 kr/ton (WWF gold standard certifierad). Tittar jag på klimatkompensera.se (som drivs av det privatägda bolaget Tricorona) kostar klimatkompensationsprojekten mellan 190 och 360 kr/ton (WWF goldstandard eller CDM). Hur kan den ena vara så mycket billigare än den andra för ungefär samma projekt?

Klimathjälpen Sverige är ett företag jag i detta sammanhang vill varna för. De sysslar med ”dörrförsäljning” av klimatkompensation och är polisanmälda för felaktiga försäljningsmetoder. Det är ju en jättesmart affärsidé, att kränga klimatkompensationsprojekt till folk som inte är insatta och ta en väldigt stor del av kakan själv.

Det är nästan helt omöjligt att ta reda på hur stor andel av kostnaden för klimatkompensationsprojekt som går till klimatet och hur mycket som går till företaget som säljer tjänsten till dig. Det enda företag jag har hittat som öppet redovisar sina marginaler är Tricorona. 2018 gjorde de 3,5 miljoner SEK i vinst för en vidareförmedling av 125 000 ton CO2. Det gör en vinst på 26 kr per ton klimatkompenserad CO2. Genomsnittskostanden för Tricoronas projekt är 270 kr/ton. 10 % av det vi betalar in går alltså till vinst för Tricoronas ägare. Och det är bara vinsten, sedan tillkommer alla administrations och driftskostnaderna för Tricorona och dess konsument-site klimatkompensera.se, + förstås alla omkostnader inom de projekt där själva klimatkompensationsarbetet bedrivs.

Går jag in på miljöbörsen.se som säljer utsläppsrätter till privatpersoner kostar de 250kr/ton medan en utsläppsrätt på öppna marknad kostar ca 150 kr. Som privatperson kan man ”köpa utsläppsrätter” via t.ex. fondmäklare som danska Saxo eller Avanza, men när man tittar närmare på det så är det bara sk. derivat man kan köpa, instrument för att spekulera i uppgång eller nedgång. Såvitt jag förstår tar inte dessa derivat bort utsläppsrätterna från marknaden.

Jag vill att de pengarna jag betalar ska gå till klimatarbete, inte till att något företag gör vinst.

På nätet hittar jag två icke-vinstdrivande organisationer som ”klimatkompenserar”. Vi-skogen startades av tidningen Vi 1983 som ett humanitärt projekt för att minska avskogningen i Afrika. Eftersom man jobbar framförallt med trädplantering blir man automatiskt också en lämplig organisation för klimatkompensering.

Den andra är Permakultur Stjärnsund som förmedlar klimatkompensation genom att plantera träd i lokala alléer och fruktträdgårdar för insända pengar. Helt idéellt enligt hemsidan.

Inget av de här två alternativen lockar mig riktigt så jag har bestämt mig för en annan väg. Jag tänker investera mina klimatkompensationspengar i företag som utvecklar teknik som främjar det klimatneutrala samhället. Jag vet att det finns svenska solcellsföretag på börsen men jag ska undersöka om jag hittar något som är mer i framkant. Lyckas jag hitta ett företag som sysslar med CCS (Carbon Capture and Storage) så är det min givna kandidat. Fortsättning följer…

Källor: Klimatkompensera.se, Tricorona.se, Vi-skogen.se, Goclimateneutral.se, naturskyddsföreningen.se, Stjärnsund.nu

Feliz Navidad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *