Är Greta ute och seglar?

Väldigt vad många som har åsikter om att Greta Thunberg seglar till USA! Det verkar som om denna idealistiska tonåring plötsligt ska vara ansvarig och talesman för all världens miljölobbyverksamhet. Det är fel om hon flyger, och det är fel om hon seglar, och det är fel att segelbåten är sponsrad etc. etc.

Flickan är bara 16 år! Hon har fått massor med väldigt berättigad uppmärksamhet för att hon agerat utifrån sitt eget samvete. Nu ska hon ”eftersom hon har blivit känd” uppträda ”ansvarsfullt och med konsekvensanalys” (dvs. flyga för att det är det realistiska alternativet). Vad är det för trams? Flickan är fortfarande bara 16 år. Hon har kunskaper som en vuxen, men idealism och entusiasm som bara en ung människa har. När man är 16 år är världen svart eller vit, inte gråsmetig som hos oss som fått några fler år på nacken. Klart att Greta Thunberg inte ska flyga!!!

Sedan behöver inte resten av världen segla bara för att Greta gör det. Jag återkommer till mitt mantra, det kommer att krävas stora strukturella förändringar i samhället för att vi ska kunna klara klimatkrisen. Det är inte något som vi enskilda medborgare klarar av att sköta själva. Men vi måste sätta oss in i problemen så att vi är mogna att acceptera de förändringar i samhälle och livsstil som förmodligen kommer att krävas. Och där är Greta Thunberg en fantastisk inspirationskälla.

©Håkan Rodhe – havsörn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *