Vindkraftverk…

…kan man aldrig får för många av, eller? När man åker mellan Halmstad och Göteborg passerar man flera vindkraftverksparker, med många snurror i varje. Det är en imponerande syn, jag tycker att det är vackert, och fascineras av hur man försöker få pelarna att smälta samman med naturen. En variant är att gradera färgen, först mörkgrönt längst ned, sedan ljusare och ljusare tills pelaren går över horisonten och där blir den vitgrå. Hur mycket den vitgrå färgen smälter in beror ju på färgen på himlen. Men igår såg jag för första gången att färgen vindkraftverken skiftar efter vädret. Det är kanske bara jag som är långsam, kanske du redan har uppmärksammat detta för länge sedan. Det var växlande molnighet och jag kunde först inte förstå varför vissa pelare var gråa och vissa var vita. Men plötsligt lyste solen mot den grå pelaren och vips så skiftade den till vitt. Så coolt.

BIld av enriquelopezgarre från Pixabay

Men det säger också en hel del om hur viktigt vi tycker det är att vindkraftverken ska synas så lite som möjligt. Det är nog inte alla som tycker att de är så fina som jag gör:). Och som vanligt gäller NIMBY (Not In My Back Yard).

Det finns andra aspekter på vindkraftverkens färg. Vitt, grått och gult är de färger som drar till sig mest insekter. Och det innebär också att fladdermöss och fåglar också dras dit, och dödas i värsta fall av turbinbladen. Vill man undvika detta ska man måla vindkraftverken lila – det är den färg som insekterna tycker minst om enligt en brittisk studie i European Journal of Wildlife Research.

©Håkan Rodhe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *