Små grodorna är lustiga att höra…

Har ni tänkt på hur grodor egentligen låter? De säger minsann inte bara koack-ack-ack.

Nu senaste hörde jag ett märkligt ljud på natten. Några enstaka staccato-läten som jag inte kände igen. Dagen efter red vi förbi ett stort träd, mitt på dagen, samma ljud. Min ridkompis kommenterade ljudet med ”det måste ha kommit en ny sorts fågel till byn, den här känner jag inte igen…”. Isåfall måste det vara en väldigt ovanlig fågel, har aldrig hört en svensk fågel som låter så. Det enda jag kan tänka mig att är en lövgroda som sitter i trädet och bara stöter ut ett enstaka ljud då och då.

Jag har haft lövgroda här tidigare, den här lille sötnosen satt på min trappa en dag. Och innan dess hade han suttit i trädet och ”sjungit” för full hals i flera dagar. Så jag vet hur lövgroda låter. Den här stackarn som håller till här nu sjunger inte ens i kvartsfart. Men baserat på uteslutningsmetoden så måste det vara en lövgroda.

https://www.naturskyddsforeningen.se/kvack

Naturskyddsföreningen har en jättetrevlig sida med alla grodljud. Så kan du höra hur en lövgroda låter när den är i högform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *