Vårkänslor…

Koltrasten sjöng så vackert när jag var på väg hem från jobbet ikväll. Det kändes som vilken vårkväll som helst och den vanliga vår-lyckokänslan började bubbla upp. Fast stopp nu, det är ju 27e januari! Koltrasten ska inte sjunga nu? Lite mindre lycklig traskade jag hemåt och slog upp tidningen. Stor artikel om vad som händer med naturen när det är så här varmt på vintern. Vad sägs om…

  • Algblomning – tjälen håller kvar fosfor och näringsämnen i jorden och när det inte blir någon tjäle – ja då åker närningsämnena ut i havet istället.
  • Insekterna frodas också, det har jag märkt av egen erfarenhet, hade en stickmygga som sällskap i soffan i går kväll. Och fästingarna (de är i och för sig kvalster, inte insekter, men ändå), visst är det helt onödiga djur som blir fler och fler ju varmare det blir.
  • För att inte tala om vildsvinen, det finns hur mycket mat som helst till suggorna och det kommer att bli många kultingar till våren. Lika bra att jag inte lagat bildörren från förra vildsvinskrocken.
  • Och så blir det fler möss och råttor också. Men det finns en fördel med att de finns mycket mat ute till dem, ta i trä, inte enda mus inomhus än i år.

Ja, jag vet att det är skillnad på väder och klimat. Men tyvärr är väl risken stor att vi kommer att uppleva fler varma vintrar under de närmaste åren.

Källa: SvD 2020-01-27

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *