Korallrev, lite hopp…

Det var nyheten om att alla korallrev kommer att vara döda om 30 år som fick mig att gå från tanke till handling och bli aktiv i miljödebatten. Fruktansvärt på alla sätt, 25% av alla havslevande arter finns i korallreven. De är verkligen havens regnskogar men försvinner i dubbelt så hög takt som regnskogarna på land. 50 % av alla korallrev är redan förstörda ☹️. Och som sagt, man förutspår att resten kommer att vara borta år 2050.

Men igår återfick jag en gnutta hopp. Det kom en länk från en bekant i London, som varit på invigningen av världens första landbaserade korallfarm, Coral Vita och undrade om jag ville skriva om detta. Coral Vita är ett företag som forskat fram en metod att odla koraller som är tåligare mot varmare vatten och föroreningar och sedan plantera ut dem på döda korallrev. Och fått korallerna att växa 50 gånger snabbare än i naturen.

Vet du förresten varför korallerna blir vita när innan de slutligen dör? Jo varje koralldjur lever i symbios med en alg och det är algen som står för färgen och för näringsproduktionen. När korallen stressas pga det varmare vattnet slänger den ut sin hyresgäst och återfår då sin naturligt vita färg. Korallen klarar sig några veckor utan sin algkompis men sedan dör den.

Högst levande koraller

Fortsättning får följa imorgon. Öresundstågen, som vanligtvis fungerar perfekt, har idag lagt krokben för min tidsplanering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *