Fossilfritt raffinaderi i Göteborg…

Hörde på radio idag att ST1 skall bygga ett nytt raffinaderi i Göteborg (Hisingen) för enbart biodrivmedel. ST1 siktar på att bli störst i Sverige på biodiesel. Man räknar med att med ett CO2 utsläpp på 25 000 ton per år producera biodiesel som minskar de totala utsläppen med 500 000 ton jämfört med fossildiesel.

Kul! För ett år sedan gick jag igenom de olika ”bensin” bolagens utbud av biodiesel. Då var det Preem som var bäst, de var först med 50 % fossilfritt (tallolja, restprodukt från skogen). Men ST1 skrev redan då att de satsar stort på biodrivmedel, och nu har också ST1 50% fossilfri diesel.

Tyvärr kan man fortfarande inte köpa 100% fossilfri diesel på vanliga mackar, det är förbehållet ett fåtal lastbilstankningsstationer. Det beror i huvudsak på att biltillverkarnas garantier inte gäller om man kör på mer än 50 % biodiesel. Nackdelen med biodiesel är att det kan börja växa bakterier i bränslesystemet om man inte kör regelbundet. Men jag tänker gå över till 100 % så fort det kommer en mack på rimligt avstånd – living on the edge:)

Varför har jag då en dieselbil när jag miljöbloggar och har skrivit så mycket om el-bilar? Det är nackdelen med att vara intresserad av djur och natur. Då flyttar man ut på landet och har hästsläp med två tunga hästar som skall dras. Svårt att få till det med elbil. Men som sagt, jag försöker kompensera med att använda bilen så lite som möjligt och köra 50 % fossilfritt.

©Håkan Rodhe Från och med idag har även jag ”alla hästar hemma”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *