Crossover-musik när den är som bäst…

Ikväll har jag lyssnat på något som absolut inte har med miljö att göra. En helt magisk konsert med Lena Chamamayan. Det är svårt att beskriva hennes musik, orientalisk jazz är väl det närmaste man kan komma.

Tänk dig en av världens bästa röster som sjunger med arabiska klanger, en tunisisk jazzpianist på en Steinway flygel , en syrisk violinist, en el-bas, en traditionell trummis och en latinsk slagverkare. Plus en quanon, arabisk cittra och några andra instrument som jag inte vet namnet på.

Jag kände inte alls till sångerskan sedan tidigare men redan när jag stod utanför och väntade på min väninna förstod jag att allt inte var som vanligt på Malmö Opera. Det kom sällskap med unga män i 25 års åldern! Och unga kvinnor i hijab som försiktigt letade sig fram mot ingången. Långt ifrån det vanliga klientelet av svenska kulturtanter mellan 50 och döden.

Att sedan förställningen började 15 minuter efter utsatt tid (Föreställningar på Malmö Opera börjar alltid exakt på klockslaget) gav ytterligare en fingervisning om att det var något ovanligt i görningen.

In kommer Lena och börjar sjunga. Hennes röst är magisk, liknar inget annat. Hon hade kunnat bli världsstjärna i vilken genre som helst. Musiken är väldigt komplex och avancerad. Men publiken kan texterna och sjunger med. Till och med jag sjunger med på någon låtsas-arabisk. Män och kvinnor reser sig i stolarna och börjar dansa. Folk går ner till scenen och ställer sig i gångarna och dansar. Några exhibitionister studsar till och med upp på scenen och dansar. En stackars scenarbetare får rycka in som scenvakt för att hindra resten av publiken att inta scenen, Operan har tydligen inte rutiner för att ta hand om publiktryck av den sorten.

Tyvärr förstår jag inte texten, men av jublet och applåderna att döma efter vissa passager så är det väldigt känslosamt.

Lena Chamamyan är en av få kvinnor från Mellanöstern som både skriver musik, producerar och sjunger.. Samma år hon vann Radio Monte Carlos pris för bästa världsmusik. 2011 utnämnde Arabian Business Magazine henne till en av de 500 mest inflytelserika personerna i arabvärlden.

Vilken kvinna!!!! Och vilken upplevelse!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *