Vet du vad ”Drawdown” är?

Det visste inte jag heller förrän idag, låter som ett ord från en spagettivästern:). Inom klimatforskningen är Drawdown den tidpunkt när växthusgaserna börjar minska istället för att öka. En ideell organisation, www.drawdown.org, har tagit som sin uppgift att gå igenom och beräkna effekten och kostnaden för alla nu kända möjligheter att minska utsläppen av växthusgaser fram till år 2050. Och de har gjort en lista över de 80 bästa alternativen. Fundera en stund – vad tror du ligger högst på listan?

https://www.drawdown.org/solutions-summary-by-rank

Det är två åtgärder som ligger i absolut topp och som är ungefär lika effektiva:

  • 1. Att sluta använda växthusgaser som kylmedel i kyl och frysar och ta hand om avfallet från de kylar och frysar som du och jag har hemma just nu!!! Vi har varit väldigt duktiga och slutat använda freon som kylmedel, freonet som skadar ozonskiktet. Men vad har vi ersatt den med? Jo, ett ämne som i och för sig inte skadar ozonskiktet men är en mellan 1000 och 9000 gånger kraftigare växthusgas än CO2. Tala om att gå ur askan i elden.
  • 2. Bygga vindkraftverk på land – inte lika oväntat 🙂

Dock är det stor skillnad mellan prislappen, att ta hand om avfallet från gamla kylar och frysar kommer att kosta ca 10 000 miljarder kronor (måste vara ett feltryck i listan, står som vinst istället?!). Medan vindkraftverken beräknas ge en vinst på 60 000 miljarder kronor fram till år 2050.

Därefter kommer, inte heller så oväntat:

  • 3. Reducera mat-svinnet
  • 4. Äta mer växtbaserat
  • 5. Återskapa regnskogar

På plats 6 och 7 kommer, lite mer oväntat tycker jag:

  • 6. Utbilda flickor
  • 7. Familjeplanering

CO2 minskningen pga 6 och 7 beror enligt drawdown.org på att utbildade kvinnor föder färre och friskare barn. Och kan fatta bättre beslut när det gäller användning av energi, jord, träd och vatten. Pojkarna är tydligen tillräckligt utbildade redan (är man verkligen säker på att de inte har sovit under lektionerna?:))

Transporter kommer ganska långt ner på listan, med båtar på 32a plats, lastbilar 40e, flyg 43e, bilar på 49e. Och mitt personliga favorittransportmedel – elcykeln, på 69e.

Det finns mycket annat spännande på listan, myrar t.ex. som redan finns på min ”att skriva om” lista. Och ”silvopasture” som precis nu kom upp på samma lista. Gå in och titta – jag skulle bli förvånad om du inte blir förvånad över vad som är effektivt att satsa på och vad som inte är det.

©Håkan Rodhe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *