Priset på äpplen…

Jag cyklade till affären idag och började som vanligt i fruktdisken. Istället för att bara snabbt rafsa åt mig mina vanliga äpplen stannade jag upp och tittade på hela den långa raden (det var väl semesterlugnet som har infunnit sig antar jag). Jag köper alltid svenska äpplen, av många skäl; kortare transporter, gynna svensk äppelodling och förhoppningsvis mindre besprutade (det sista har jag inga belägg för, men jag har under mina vandringar i Italien sett hur t.ex. vindruvorna sprutas så att de är helt vita, jag hoppas verkligen att svensk frukt inte får samma behandling). Prislappen för mina svenska äpplen, små och lite skamfilade såhär i slutet på äppelåret och säkert plockade bara några mil från min affär var 36 kr per kg. Stora, snygga italienska äpplen som fraktats 160 mil med lastbil kostar 19 kr kilot.

Är det inte konstigt att det alltid ska vara dyrare att köpa närproducerat? Borde det inte vara tvärtom? För att få en känsla av hur prisbilden ser ut i Italien respektive Sverige googlade jag det gamla hederliga Big Mac index. Dvs, vad kostar det att köpa en Big Mac i olika delar av världen.

Dyraste Big Mac i världen finns i Schweiz, sedan kommer Norge och på tredje plats Sverige, 5 dollar och 84 cent. Italien finns inte som enskilt land utan Euro-området ligger på 6e plats med 4,64 dollar. Burgaren kostar alltså ungefär 25% mer i Sverige än i Italien (EU)

Så visst är kostnadsläget högre i Sverige men det motsvarar inte att svenska äpplen ska kosta dubbelt så mycket. Och de italienska har körts med lastbil minst 150 mil längre än de svenska. Det måste bli dyrare att köra runt varor runt hela Europa (eller hela jordklotet) Det ska inte vara billigare att köpa ett italienskt äpple än ett äpple från grannbyn.

©Håkan Rodhe

En kommentar till “Priset på äpplen…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *