Lovar runt och håller tunt i klimatfrågan…

Nyheten igår slog ner som en bomb – de 7 största producenterna av fossila bränslen planerar att tillverka mer än dubbelt så mycket fossilbränsle under de närmaste 10 åren som de enligt Paris-avtalet har lovat släppa ut!!!

Är det någon som tror att de kommer att lägga detta bränsle på lager och använda alternativa energikällor istället? Nej, såklart inte, detta kommer att användas och då hamnar vi på en global temperaturökning på 3°C istället för utlovade 1,5 grader.

Är du intresserad av skrämmande bilder kan du titta på graferna från UNEPS ”Production GAP report” i länken ovan.

Det är förvånande att läsa på hur många sätt som regeringarna i länderna stöder fossilproduktionen. Investeringar i produktionsanläggningar, stöd till forskning och utveckling, skattelättnader, transporter, marknadsföring etc, etc. Vissa är direkta och andra indirekta.

Ett exempel, i USA är nästan hälften av den olja som kommer att produceras inte är lönsam till dagens oljepris på ca 50 dollar per fat. Vad hade denna kalkyl lett till i blivit i andra branscher? Konkurs eller höjda priser. Vad händer i oljebranschen? Subventioner från staten!!!

Och ofta behövs det inte några subventioner eftersom det är staten som äger energibolagen. 42% av alla investeringar i fossilindustrin görs av statligt ägda bolag.

Det är tydligen svårt även för regeringar att förstå vad som är subventioner och inte. Den brittiska regeringen deklarerar att de inte ger några subventioner till fossila bränslen. Men när EU gör egen granskning visar det sig att Storbritannien har de största subventionerna i hela EU av fossila bränslen:):):)

Samtidigt är det svårt att få till skattelättnader för fossilfria investeringar och drivmedel. I ett inlägg i våras ondgjorde jag mig över att Sverige inte längre får fortsätta med att skattebefria fossilfritt pga. ”konkurrensfördelar mot fossila drivmedel”. Det är väl hela idén för sjutton!!!

För att lätta upp budskapet i rapporten har UNEP också tittat på några glädjeämnen: Belize, Costa Rica, Danmark, Frankrike, och Nya Zealand har helt eller delvis förbjudit utvinning av olja och naturgas. Tyskland och Spanien fasar ut kolbrytningen.

Jag brukar säga att vi måste räkna CO2 utsläpp per capita och inte per land. Men när det gäller regeringsbeslut och policies så finns det bara en regering per land. Och då är det Kina, USA och Rysslands som måste ändra kurs.

Svårt att säga vilket av dessa länder som med nuvarande regim kommer att vara bäst på att navigera. Risken är väl stor att det blir kollisionskurs…

©Håkan Rodhe – lokal vattenkraft med hoppande havsöring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *