Klimatapartheid…

Tittade du på årets VM i friidrott i Qatar? Det gjorde jag, älskar friidrott! Innan tävlingarna startade diskuterade man mycket det varma klimatet, och om det skulle gå att arrangera rättvisa tävlingar när det är så varmt. Det visade sig bli fantastiska tävlingar, förutsättningarna var helt optimala för de flesta grenar, förutom maraton och gång. Hur lyckade man med detta? Jo, genom den nya trenden i arabvärlden, luftkonditionering utomhus. Gigantiska fläktar pumpade ner kyld luft i arenan och skapade ett perfekt mikroklimat för friidrott.

I Qatar har medeltemperaturen ökat med 2 grader från förindustriell tid. Och det betyder att max-temperaturerna blir extrema! Och därför är det inte bara idrottsstjärnorna som vill ha sin luft nedkyld i arabländerna. Utomhusgallerior och marknader har också börjat ha utomhus-luftkonditionering.

60 %! av Quatars elkonsumtion går åt till luftkonditionering! Och hur tror du att Quatars elkraftverk drivs? Rätt gissat, med fossila bränslen.

Detta återknyter till rubriken. Rika länder ”löser” problemet med den globala uppvärmingen genom att kyla luften, eller att bygga murar mot de höjda vattennivåerna etc. I fattiga länderna löser man inte problemen lika lätt. Där får man genomlida torkperioder och hungersnöd. Enligt FN-rapportören Philip Alston kommer utvecklingsländerna ta 75 % av kostnaderna för klimatförändringarna – trots att det bara orsaka 10% av utsläppen av växthusgaser.

Världen står inför en klimatapartheid där de rika länderna rustar sig för ett förändrat klimat medan de fattiga länderna står utan skydd.

Källa: Svenska Dagbladet 2019-11-01

©Håkan Rodhe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *