Goda miljönyheter tar allt mer plats…

I dagens Svenska Dagbladet – ekonomibilagan noterar jag att sid 1 plus två hela uppslag på sid 4-7 fylls av positiva miljönyheter. Medan huvudtidningen endast innehåller 2 mindre artiklar med negativa nyheter (Dock är innehållet inte de senare inte ”mindre”, handlar om bränderna i Australien – usch).

En gång är ingen gång men jag får ändå en känsla av att företagen generellt börjar uppmärksamma ekonomisk nytta med att vara klimatsmarta. Vissa är tvungna, t.ex. flygbolagen som måste konkurrera om resenärerna med ytterligare en parameter – flygskammen – i kalkylen. Vissa andra ser det som en marknadsföringsgrej – som t.ex. H&M som samlar in begagnade kläder (jag kanske är lite elak nu, det kan ju också vara att ledningen för H&M är genuint miljöengagerade men jag har mina dubier…). En tredje grupp anser att det är företagsekonomiskt fördelaktigt att redan nu ställa om till en klimatneutral verksamhet (en av de stora statliga investerarna i Kina har beslutat att inte gå in och investera nya kolkraftverk eftersom de anser det olönsamt på sikt (källa TT)). Och den fjärde är idealister som vill göra något för miljön och samtidigt förhoppningsvis kunna livnära sig på det.

Detta gläder mig eftersom jag (som du kanske vet om du läst flera av mina artiklar) tror att den stora klimatomställningen måste ske på ett systemplan. Antingen ”diktatoriskt” – en överstatlig överenskommelse med tvingande bestämmelser eller ”marknadsekonomiskt” – företagen ser en så stor uppsida att bli klimatneutrala att de frivilligt ställer om sina verksamheter. Det krävs nog en hel del ekonomiskt styrning för att det andra fallet ska bli verklighet, energikonsumtion och CO2 utsläpp måste bli mycket dyrare!

Eller förstås det mest troliga – att det blir en kombination av båda. Och jag upprepar mitt mantra – vi som privatpersoner behöver sätta oss in i klimatfrågan, börja efterfråga klimatsmarta produkter och alternativ och det viktigaste av allt – stödja beslutsfattarna i de tunga beslut och restriktioner som jag menar måste komma för att vi ska kunna förhindra att stora delar av världen upplever det som Australien nu går igenom.

BIld av Julie Clarke från Pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *