Bäst före – eller efter…?

Det fanns säkert någon bra anledning till att ”bäst före” märkning infördes på matvaror, men den verkar ibland ha ersatt sunt förnuft. Jag kommer ihåg när jag för några år sedan hörde ett inslag på radio angående fusk med bäst före-datum på ägg. Reportern hade gått ut i Stockholm (Östermalmshallen tror jag att det var) för att hitta lämpliga konsumenter. Det första intervjuoffret var väldigt upprört men nästa kvinna som intervjuades råkade vara min väninna S, en redig Skånetös i själ och hjärta även om hon emigrerade till huvudstaden för många år sedan. Reportern ställde en ledande fråga om vad hon tyckte om fusket med datummärkningen av äggen. – Det bekymrar mig inte, svarade hon. – Men tänk om du använder äggen efter att de har passerat bäst före datum, sa reportern. – Jag är uppvuxen på landet, sa min kompis, och där luktar vi på äggen. Luktar de gott är de goda, luktar de illa slänger vi dem. Det är inte svårare än så.

Och så är det med det mesta i matväg. Ser det bra ut och luktar gott så är det inte några problem med användningen. Jag hade varit bortrest ett tag och den 11/5 hittade jag en oöppnad Öresundsfil i kylskåpet med bäst före dag 27/4. Det är väl inte lönt att ens prova den, tänkte jag, men det är en principsak, så jag tog en sked. Och den var alldeles utmärkt – 2 veckor efter bäst före datum!

Ju lägre förvaringstemperatur, desto längre hållbarhet. Mjölk som förvaras i 4°C håller dubbelt så länge som den som förvarats vid 8°C.

Jag tror att en del av problemet är att många likställer sista förbrukningsdag med bäst före-datum. Sista förbrukningsdag sätts på varor som är känsliga, som t.ex. fisk, köttfärs och kyckling, och kan om de förvaras fel orsaka allvarliga bakteriella infektioner. Detta ska man inte slarva med. Men bäst före-datum på ägg, som enligt EU förordning måste sättas till 28 dagar efter värpning har inte någon relevans i Sverige där vi för det mesta förvarar äggen i kylskåp. Här håller äggen både 2 och 3 månader förvarade på rätt sätt, med den spetsiga sidan ner.

©Håkan Rodhe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *