Plaståtervinning

I Sverige använder vi i genomsnitt 17 kilo plastförpackningar – per person. För varje kilo plast om återvinns sparar vi en liter olja och två kilo koldioxid. 42 % av all plast lämnas in för återvinning. Detta enligt sopor.nu.

Men hur går det egentligen till när man sorterar plasten.

Först blåser man bort de lätta plastförpackningarna från de tyngre. Det är en av anledningarna till att jag inte ska lämna in mina plastförpackningar i en påse. Då tror sorteringssystemet att det är en enda stor, tung plastförpackning och så sorteras den fel.

Därefter sorteras de olika plastmaterialen med hjälp av infrarött ljus. Sedan smälter man ner den rena plasten och tillverkar plastpellets som blir till nya plastprodukter.

Hårda plastförpackningar som vi lägger i återvinningen blir till typ blomkrukor, bildelar, byggvaror och enkla plastprodukter. Mjuka plastförpackningar blir till sopsäckar och bärkassar.

Källa: fti.se

©Håkan Rodhe

2 reaktioner till “Plaståtervinning”

  1. På HM-butikerna kan man lämna in gamla kläder för återvinning. Gäller alla varumärken, inte bara HMs egna. Kläderna blir sedan material till nya kläder eller städmaterial, enligt HMs hemsida.

    1. Vad bra. Jag gissar att detta sker på samma sätt som Myrorna beskriver. Kläderna skickas iväg utomlands för down-cycling. Lindex har samma erbjudande som HM, och när man tittar på Myrornas hemsida står det att de får kläderna som Lindex samlar in. HM använder ett internationellt företag, I:OC.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *