Har som sagt tillbringat helgen hos dottern med sambo. De är inte veganer men lagar nästan bara vegansk mat själva, av miljösjäl. De vill gärna dela med sig av sin favoritsoppa, enkel att laga och jättegod 🙂
Lollos matiga tomatsoppa, 6 portioner
2 gula lökar
2 morötter
10 cocktail tomater
3 pkt krossade tomater m. basilika/chili (400 g /paket)
3 potatisar
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
1 dl Oatly matlagningsgrädde
Salt
Peppar
Basilika
Olja till stekning
Skala och hacka löken och morötterna fint, skala och tärna potatisen smått och dela tomaterna i halvor.
Stek lök, morötter och potatis i lite olja i en stor kastrull, salta och peppra.
Därefter tillsätter du de krossade tomaterna, potatisen, vattnet och buljongtärningen.
När det börjar koka lite försiktigt häller du i grädden, hackad basilika efter smak och pressar i vitlöken. Salta lite extra om det behövs.
Låt det koka några minuter och sen är det klart. Lite bröd till… mmmmm.
Och så har årets höskörd startat. Vissa i stor skala, andra i mindre 🙂
Men hur är det med biffen? Mitt intryck är att problemet med köttproduktion är metan och inte koldioxid (primärt). Finns det någon vedertagen omräkningsfaktor mellan dessa gaser ur klinatperspektiv?
Du har förstås helt rätt som vanligt Håkan. Det är metan som är miljöproblemet med köttproduktion.Enligt Naturvårdsverket: ”ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar 25 ton koldioxidekvivalenter”. Och det var CO2 ekvivalenter som jag avsåg i inlägget.