Jag håller på att titta på solceller och utvecklingen går verkligen snabbt.
Framtidens solceller är organiska (gjorda av kol) och skrivs ut på en jättestor skrivare, är tunnare än tidningspapper och kan rullas upp på rullar.
Ett företag som har kommit långt med den här tekniken är tyska Heliatek, som i mitten av året planerar att masstillverkning av tunna solceller som ska täcka husfasader och tak.
Tanken är att byggnaderna ska gå från att vara energikonsumenter till att bli energiproducenter och ska förse det lokala samhället med den el som behövs.
Med tanke på hur materialet ser ut, tunt, lätt och böjligt så kan man ju tänka sig att väldigt många olika användningsområden. Varför inte låta jackan ladda mobilen?
Det svenska företaget Epishine har också tagit fram organiska solceller. Förutom att klä in hus vill man också använda de organiska solcellerna på ett annat sätt. Man har tagit fram en variant som kräver väldigt lite ljus för att alstra energi, det räcker med ljuset från vanlig inomhusbelysning. Och Epishines solceller är tänkta att installeras i alla våra prylar i hemmet – tänk Internet of Things” – som kräver elström. Istället för batterier så sitter det en liten solcell (det låter verkligen som om det var något levande) och producerar el med hjälp av glödlampan i taket. Eller kanske vårsolen som snart tittar in genom våra fönster.
Epishine räknar också med att komma ut med kommersiella produkter under 2020. Spännande…