En tredjedel av all mat som produceras (world-wide) slängs enligt IPCCs stora rapport om livsmedelsproduktion som kom ut igår.
Mycket av det som slängs sker ju redan hos producenterna, kommer du ihåg brödet som bakas hos de stora bagerierna, där enorma mängder slängs varje dag utan att nå konsumenterna. Men även hos mig slängs det, kom just hem från en väldigt härlig spontansemester med yngsta dottern. När jag öppnade kylskåpet var det en sorglig historia, rutten sallad, mögliga hallon, intorkad lök. Även hos dem med de bästa intentioner så blir mat slängd:(
Några fler fakta från IPCC rapporten:
Sedan 1961 har matproduktionen per person räknat i kalorier ökat med en tredjedel.
2 miljarder vuxna är överviktiga eller lider av fetma.
821 miljoner människor är undernärda.
Vad kan vi dra för slutsatser? Det är ju helt klart att vissa (känner mig väldigt träffad:)) äter för mycket, medan andra inte får tillräckligt. Och att det faktum att vi äter för mycket också bidrar till klimatkrisen. Så varför är det då så svårt att låta bli den där glassen, eller chokladbiten, eller brie-osten…?