Jag tycker ju att det är för billigt för de flesta att transportera sig med fossildriven bil. Men hur ska man lösa en skattehöjning utan att avfolka stora delar av den svenska glesbyggden? Det måste ju vara ekonomiskt möjligt att bo på landet också fram tills dess att alla har möjlighet att ha elbilar.
IVL Svenska Miljöinstitutet presenterade igår tillsammans med Chalmers ett förslag. Bilkörningen beskattas utifrån var man kör någonstans. 5 kr/mil i större städer, 1 kr/mil i mindre städer och på större vägar och ingen skatt alls på landsbygden är förslaget. Denna beskattningsmodell anser man också vara mera rättvis. Biltrafiken kostar staten mycket mer i städer och på de stora motorvägarna. På småvägar är kostnaden mycket mindre, det vet alla vi som bor på landet och måste bekosta det mesta av väghållningen själva. På det här sättet kan man öka skatterna på biltrafiken utan att belasta glesbygdsborna.
Jättebra idé säger jag! Men jag kan tänka mig att det finns andra som kan protestera mot konsekvenserna av förslaget – alla bilar måste ha en gps installerad som berättar för skatteverket i vilken zon (Storstad, småstad eller landsbygd) de befinner sig. Enligt IVL ska systemet bara registrera just det, i vilken zon man befinner sig, inte var man faktiskt är någonstans. Så för min del är det helt OK med tanke på fördelarna.
Källa: SvD 2020-01-29